Domikon 2009 - izvještaj

Treći po redu Domikon održao se, tradicionalno, posljednjeg vikenda u kolovozu, tj. od 28. do 30. kolovoza 2009., u dvorcu Mailath u Donjem Miholjcu. I ovaj Domikon posjetio je velik broj ljudi (preko 500 posjetitelja) iz raznih dijelova Hrvatske - Đakovo, Osijek, Našice, Slavonski Brod, Vukovar, Ilok, Bjelovar, Zagreb, Varaždin, itd., ali i iz BiH, Mađarske i Srbije, te pokoji njemački i talijanski turist koji se našao u prolazu.

Konvencija je otvorena u petak oko 18:30 sati pozdravnim govorom organizatora, Kluba mladih Donji Miholjac, u čije ime se obratio predsjednik Kluba, gosp. Marko Jurinjak. Nakon pozdravnog govora uslijedila je projekcija dokumentarca "Kako je William Shatner promijenio svijet", u kojem jedan od najpoznatijih hollywoodskih glumaca, koji inače glumi kapetana Jamesa T. Kirka u originalnim Zvjezdanim stazama, govori o tome kako su Zvjezdane staze utjecale na svijet i kako su zapravo one dovele do razvijenog modernog svijeta u kojem danas živimo. Nakon 90-minutne projekcije slijedila je kratka pauza nakon koje su se ljubitelji Zvjezdanih staza upustili u raspravu o novom filmu "Star trek XI", što je potrajalo oko 45 minuta. Potom je prikazan film koji su snimili fanovi Zvjezdanih staza pod nazivom "Star trek Intrepid - Heavy lies the Crown". Time je završen službeni program prvog dana konvencije, a gosti su nastavili s druženjem u prostorijama Kluba mladih, gdje se degustiralo Romulansko pivo, Klingonsko vino, Vulkanski poljubac te razna druga pića i raspravljalo o raznim temama iz svijeta Zvjezdanih staza i NLO fenomenologije.

Subota je započela otvorenjem izložbe panoa, maketa i modela iz Zvjezdanih staza te knjiga, slika i artefakata vezanih uz NLO tematiku, koja je bila postavljena u predvorju dvorca. Oko 14 sati započelo je predavanje na temu "Dominijski rat, kronološki pregled", koje je održao najpoznatiji hrvatski trekker, Goran "Gorius" Korov. Goran je u svom predavanju dao kronološki prikaz događaja koji su prethodili Dominijskom ratu, onom što se događalo za vrijeme rata te posljedicama i događajima nakon rata. Nakon detaljnog i vrlo zanimljivog pregleda događaja vezanih uz Dominijski rat, sudionici su se opustili uz kratke humoristične filmiće vezane uz Zvjezdane staze. Oko 16 sati je uslijedila pauza za vrijeme koje su gosti imali priliku kušati Klingonski grah, tradicionalni specijalitet konvencije, uz koji su mogli popiti razna pića - Romulansko pivo, Klingonsko vino, razne sokove, itd. Program je nastavljen nešto iza 17 sati kvizom "1 protiv 47", nastalim po uzoru na popularni kviz "1 protiv 100", koji su pripremili članovi Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza "U.S.S. Croatia" iz Zagreba, a u kojem su sudjelovali gotovo svi prisutni (bilo ih je više od 47 :), op. a.). Nakon vrlo zabavnog i zanimljivog kviza udruge iz Zagreba, održan je još jedan kviz, "Pogodi koji lik", koji su pripremili domaćini, Klub mladih Donji Miholjac, u kojem se 5 posjetitelja natjecalo tko će prepoznati više likova iz omiljene serije. Najuspješnijima su podijeljene prikladne nagrade. Potom je, zbog zahtjeva velikog broja posjetitelja, ponovno prikazan dokumentarac "Kako je William Shatner promijenio svijet", kojim su posjetitelji bili oduševljeni. Program u dvorcu je završio oko 20:30 sati, a nastavljen je u Klubu mladih, gdje je oko 21 sat započeo NLO festival. Na ovogodišnjem festivalu nastupila su tri benda: Valungari (Zagreb), Raptor (Osijek) i Vortex (Zagreb), nakon kojih je održan RAP MC battle, a potom je do ranih jutarnjih sati posjetitelje zabavljao odlični DJ Filip Motovunski. Posjetitelji su bili oduševljeni festivalom, a posebno RAP battleom (kojeg su dosad viđali samo u filmovima), kao i DJ Filipom koji je rasplesao gotovo sve prisutne.

Nedjeljni dan konvencije obilježili su trojica vrsnih poznavatelja NLO tematike: gosp. Stjepan Zvonarić (Zagreb), jedan od vodećih hrvatskih ufologa, gosp. Ivica Makir (Osijek), jedan od glasnika Galaktičke federacije te gosp. Anđelko Zadravec (Varaždin), ekspert za fenomen poznat pod nazivom "krugovi u žitu" ("crop circles"). Program je započeo oko 15 sati predavanjem gosp. Zvonarića u kojem je govorio o drevnim civilizacijama koje su imale kontakte s vanzemaljcima te o Paškom trokutu i njegovoj povezanosti s vanzemaljskom inteligencijom. Nakon predavanja gosp. Zvonarića i pauze, nastavilo se s predavanjem gosp. Makira koji je posjetitelje upoznao s Galaktičkom federacijom i događajima koji prethode čovječanstvu u skorijoj budućnosti, te predstavio web site www.paoweb.com na kojem se mogu naći osnovne informacije o Galaktičkoj federaciji. Posljednje predavanje započelo je nešto kasnije nego je predviđeno, zbog velikog broja postavljanih pitanja i velikog zanimanja za vrijeme prva dva predavanja. No, unatoč tome, posjetitelji su s nestrpljenjem dočekali i posljednje predavanje na temu "Krugovi u žitu i njihova povezanost s NLO fenomenologijom", te ostali zapanjeni onime što im je predavač, gosp. Zadravec, ispričao i prikazao. Kako je tema vrlo opširna, a vremena je bilo malo, zbog velikog interesa posjetitelja gosp. Zadravec je obećao održati još pokoje predavanje u budućnosti. Svim predavačima organizatori su uručili prikladne poklone, u sjećanje na ovogodišnji Domikon.

Program je završio u kasnim nedjeljnim satima, a već iste večeri započelo se s idejama i planovima za sljedeći Domikon.