SFTerrakon 2009, Beograd, 29. - 31. listopada 2009.

U Beogradu se ove godine prvi put održala konvencija znanstvene (naučne; op. a.) fantastike "SFTerrakon 2009", u organizaciji Udruge građana ljubitelja naučne fantastike "Sci&fi". Kako je predsjednik njihove Udruge, gosp. Svetislav Filipović - Filip, bio na Domikonu 2008. god. i već tada najavio ovu konvenciju, stavili smo ju u naše planove nadajući se da ćemo imati mogućnost posjetiti ju. Kako je dio Domikon ekipe bio slobodan i u mogućnosti, otišli smo put Beograda u tročlanoj ekipi Marko Jurinjak, Samir Božić i Željko Culek.

U Beograd smo stigli (osim Marka, koji je došao u petak prijepodne, jer je putovao s Brača) u četvrtak u kasnim satima (zapravo u ranim satima u petak), sat i nešto iza ponoći, gdje nas je na glavnom kolodvoru dočekao Filip, koji se smrznuo čekajući nas, jer je vlak zbog nekih radova kasnio više od sat vremena. Potom smo se uputili kod Filipa, koji nas je primio na spavanje, te smo se još koji sat družili uz jelo i pilo, a potom pošli na spavanje.

Na konvenciju smo sutradan (petak) došli oko 10:30. U to vrijeme još nije bilo posjetitelja (što i ne čudi - bio je radni dan) pa smo imali priliku upoznati se s domaćinima te sudionicima i izlagačima. Konvencija se održavala u domu "Magacin" u ulici Kraljevića Marka. Unutrašnjost doma bila je ispunjena velikim brojem filmskih postera, raznih plakata i SF slika, a na izlagačkim stolovima moglo se vidjeti i kupiti SF knjige, filmove, društvene igre (Galaktička avantura, Battlestar Galactica, itd.), časopise... Upoznali smo se tako s predstavnicima SF-Serbia (www.SF-Serbia.com), s predstavnikom udruge "Hrabri vitez" (www.hrabrivitez.com), koja je napravila zanimljivu društvenu igru "Galaktička avantura", s predstavnicama foruma "Twilight Srbija", fanovima popularne "Sumrak" ("Twilight") sage,itd. Za to vrijeme smo pripremili i naš Domikon/Star trek kutak, gdje smo izložili nešto materijala s Domikona, te postavili plakat za slikanje s likovima iz Star treka, koji je bio totalni hit na beogradskoj konvenciji - slikali su se gotovi svi posjetitelji konvencije! Tokom većeg dijela dana, u dvije su se prostorije puštali popularni SF filmovi i serije, a moglo se i uključiti u igranje neke od popularnih stolnih društvenih igara. Kasnije nam se pridružio i Marko te smo skupa malo prošli po Beogradu. Vratili smo se prije početka prvog predavanja, koje je započelo oko 15 sati. Tema predavanja bili su NLO-i, a predavačica je bila mlada doktorica fizike iz Novog sada, čije ime nisam uspio zapamtiti. Predavanje je bilo vrlo zanimljivo, a mogli su se čuti i zanimljivi komentari, teorije i ideje i od strane publike. Potom je uslijedilo predavanje gosp. Mirka Grdinića (Istrakon, udruga "Albus") "Povijest hrvatske ZF", u kojem je izložio detaljan pregled prijašnje i sadašnje SF scene. Sljedeće predavanje održao je gosp. Adnadin Jašarević na temu "Žanrovsko SF izdavaštvo u BiH", u kojem je progovorio o stanju domaćeg SF-a u Bosni i Hercegovini. Potom su još održana predavanja "Rađanje srpske fantastike: Od horora do SF-a" (Sava Damjanov) te "Fantastična Istra" (Davor Šišović, poznati hrvatski SF pisac). Magacin se polako punio posjetiteljima te je do početka svečanog otvorenja, oko 20 sati, bio gotovo pun. S nekoliko riječi, konvenciju je otvorio predsjednik Udruge "Sci&fi", gosp. Svetislav Filipović - Filip, navodeći i moto konvencije - "Ljubitelji naučne fantastike svih zemalja - ujedinite se!". Prilikom svečanog otvorenja podijeljeni su i prigodni pokloni zahvale sudionicima konvencije, kao i onima koji su doprinijeli njenom ostvarenju. U naše ime nagradu je primio Marko Jurinjak. Drugi dan konvencije (nama prvi) završio je oko 22 sata, nakon čega je naša ekipa provela još neko vrijeme u gradu s nekim starim poznanicima.

Subota, treći dan konvencije, započeo je nešto laganije. U prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima naišao je pokoji zainteresirani posjetitelj, a mi smo to vrijeme onda iskoristili kako bi posjetili veliki sajam knjiga koji se u to vrijeme također održavao u Beogradu, odnosno kako bi otišli na kino projekciju u Sava centar, gdje se održavao Cinemania 2009 filmski festival. Predavanja su započela oko 16 sati, a skupio se popriličan broj zainteresiranih ljudi. Od predavača, na rasporedu su bili Đorđe Miletić ("SF i mandala"), Nebojša Miršetović ("EFI: H. P. Lovecraft"), Jovan Ristić ("Horor i SF u srpskim filmovima") te Davor Šišović ("Pazin grad Julesa Vernea"). Osim toga, održan je i vrlo zanimljiv okrugli stol na temu "SF scena u državama ex-Jugoslavije", u kojem je aktivno sudjelovao i naš Marko Jurinjak, te promocija fanzina "Raketla" SF-Srbije i foruma "Twilight Srbija". Ono što smo zbog nekoliko istovremenih događanja propustili jest SF kviz, pa ne možemo reći kakav je bio i kako je prošao. Za navečer je još bio predviđen i maskenbal koji su moderirale cure s foruma "Twilight Srbija", no mi ga nismo puno vidjeli jer smo polako spakovali stvari, pozdravili se s vrlo uljudnim domaćinima i stavili put pod noge.

Vrlo uljudni domaćini, dobar prostor, velik broj zainteresiranih ljudi (i sudionika i posjetitelja), bogat program. samo su neke od dobrih strana ove konvencije. Konvencija ima velik potencijal i ukoliko nastavi onako kako je započela te poradi na još nekim stvarima, ima velike šanse da preraste u jednu od ponajboljih konvencija na ovim prostorima.