Domikon 2010 - izvještaj

Možda će nekome ovo zvučati poznati ali - još jedan Domikon je iza nas... :)

Svuda oko nas se govori o krizi, recesiji, štednji... i to već traje jedno vrijeme. Trudili smo se da se to ne primijeti na Domikonu, no ipak je i Domikon bio "pogođen", zajedno sa svojim sponzorima, te smo u nekim segmentima ove godine ipak bili skromniji. No, vjerujemo da se to nije preveć primijetilo.

I ove godine Domikon se održavao u dvorcu "Mailath", a započeo je u petak, kao i prijašnjih godina. Na otvorenju se progovorilo o važnijim događajima vezanih uz Star trek svijet i NLO fenomen u razdoblju od prošlo do ovogodišnjeg Domikona. Potom je prikazan dokumentarni film "Trekkies", o fanovima Zvjezdanih staza (Star treka), koji je od gledatelja izmamio oduševljenje, čuđenje, divljenje, smijeh... Potom je održano prvo Galaktičko prvenstvo u ispijanju Klingonskog "Krvavog vina", koje je privuklo dosta posjetitelja, ali su se samo najhrabriji usudili sudjelovati, dok su ostali promatrali, navijali i uživali u zabavi. Prvi galaktički prvak, nakon napete polufinalne i finalne borbe, postao je Zemljanin pod nadimkom "Žigs", kome je potom uručena i prigodna nagrada. Nakon prvenstva u ispijanju, posjetitelji su nastavili s druženjem u Klubu mladih, uz besplatne degustacije Klingonskog "Krvavog vina" i Romulanskog piva.

U subotu je program započeo zanimljivim predavanjem na temu "Klingonsko-federacijski hladni rat", koje je održao najpoznatiji i najveći hrvatski trekkie, Goran Korov. Potom je uslijedio Domikon kviz pogađanja Star trek vrsta, u kojem je sudjelovalo osam natjecatelja, a najbolji je bio Marin a.k.a. Cvićek iz Udruge ljubitelja Zvjezdanih staza "USS Croatia" iz Zagreba, koji je u "pripetavanju" pobijedio Sašu iz Osijeka, koji je bio izjednačen s Marinom nakon prvog kruga. Nakon kviza došlo je vrijeme za ručak uz tradicionalni Klingonski grah, koji je ponovno izazvao salvu pohvala na račun klingonskog kuhara. Poslije ručka na programu je bilo predavanje "Znakovi vremena i 2012.", koje je održao gosp. Anđelko Zadravec iz Varaždina, stručnjak za NLO i fenomen krugova/znakova u žitu. Nakon predavanja, koje se neplanski odužilo, održan je kviz "On screen", kojeg je pripremila udruga "USS Croatia" iz Zagreba, a vrlo uvjerljivu pobjedu je odnio tim "Kelvanci", koji su činili Goran Korov i Katarina Doša. Nažalost, zbog kašnjenja s programom, moralo se odgoditi predavanje o tajnim službama u Star treku i predstavljanje impulsnog pogona. Za kraj programa u dvorcu, prikazana je epizoda "Inquisition" (DS9), s temom tajnih službi, a potom se program nastavio u Klubu mladih, gdje je održan 3. NLO festival. Ove godine nastupile su grupe Why? (Donji Miholjac), Kymera (Osijek) i HITchCOCK (Zagreb), a potom se do ranih sati zabavljalo uz DJ Worfa.

Nedjeljni program, iz nekoliko razloga, ove je godine bio nešto skromniji. Održano je zanimljivo predavanje na temu "Drevni bogovi i njihove letjelice", koje je održao gosp. Branko Hiršl, autor knjige "Jahvina slava", u kojem je iznio neke već poznate teze, kao i neke nove, o tome da su bogovi drevnih civilizacija zapravo bili vanzemaljci, kao i svoje otkriće iz Knjige proroka Ezekiela, na temelju kojeg je rekonstruirao i jedan od vanzemaljskih brodova, o čemu i govori u svojoj knjizi. Nakon predavanja održano je kratko razglabanje povezano NLO tematikom, čime je završen Domikon 2010.

Ovim putem se još jednom zahvaljujemo predavačima i gostima koji su sudjelovali ostvarenju programa, kao i svima koji su pomogli oko organizacije i ostvarenja Domikona, kao i sponzorima, koji su nam pomogli, unatoč krizi i recesiji.

Vidimo se na idućem Domikonu!