O Domikonu

Iako u prvi tren riječ "Domikon" zvuči strano, zapravo se radi o skraćenici od donjomiholjačka konvencija. Iako je Donji Miholjac prilično malo mjesto, a cijela općina ima jedva 10 000 stanovnika, pokazalo se da je zapravo taj mali grad na idealnom mjestu za održavanje konvencija. Razloga je nekoliko.

Iako smo konvenciju htjeli održati još davnih dana, to je bilo teško izvedivo, jer smo svi u organizaciji bili dosta opterećeni obavezama, a i nismo bili sigurni kako. 2001. godine je osnovana udruga UDAR, a godinu dana kasnije i Klub mladih Donji Miholjac (www.kmdm.hr), koijma se priključila i ekipa Ajkula (www.ajkule.org). Oni su oko sebe okupili prije svega veliki broj članova, a među njima i organizatore konvencije, koji su kroz aktivnosti i projekte ovih udruga skupili iskustvo, ali i potrebnu opremu za održavanje događaja. Već prije smo organizirali filmske večeri i slične aktivnosti vezane uz SF, fantasy, astronomiju i NLO tematiku.

Prvi Domikon je održan 13. i 14. listopada 2007. Iako se u pripreme krenulo dosta kasno i sa ograničenim sredstvima rezultat je bio više nego zadovoljavajući. Veliki broj posjetitelja, dobar odaziv medija, kao i sponzora, a posebno zadovoljstvo koje se osjeti nakon što se odradi nešto ovako, bili su siguran pokazatelj da će konvencija postati tradicionalno događanje.

Osim po ugodnom prostoru koji može primiti veliki broj ljudi, konvencija je poznata i po tome što je moguće besplatno kušati galaktičke specijalitete kao što su klingonski grah, romulansko pivo, klingonsko krvavo vino, itd. Redoviti program sačinjavaju predavanja koja vode hrvatski stručnjaci za NLO tematiku, ali i veliki zaljubljenici u Star trek svijet koji su u toj temi apsolutni autoriteti na ovom području, a kojih ni u Donjem Miholjcu zaista ne manjka. Osim predavanja, održavaju se i zabavni kvizovi, izložbe Star trek i NLO materijala te razne druge zabavne stvari. Od druge konvencije uveden je još jedan zanimljiv sadržaj, a to je glazbeni događaj na kraju drugog dana, poznat pod imenom "NLO festival".

Da konvencija nije svrha sama sebi, pokazalo je i to što se zbog konvencije stvorilo niz aktivnosti kojima mladi u sklopu aktivnosti Kluba mladih mogu upotpuniti svoje slobodno vrijeme. Osnovale su se astronomska grupa, modelarska sekcija, glazbene sekcije, organiziraju se video radionice i još cijeli niz aktivnosti koje ne bi postojale bez konvencije, tako da nitko ne može reći da je konvencija "skup čudaka", nego i društveno korisna aktivnost.

Događaj, naravno, nije rezerviran samo za mlade nego za sve ljubitelje SF-a, i to prije svega Star trek i NLO tematike, ali i za sve ljude koji se žele opušteno zabaviti, družiti s ljudima dobre volje iz Donjeg Miholjca, ali i iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, jer na konvenciju dolaze posjetitelji iz cijele regije. Ako i niste ljubitelj ovih tema, možda nakon posjeta konvenciji postanete.