O Donjem Miholjcu

Donji Miholjac je maleni slavonski gradić smješten na obali rijeke Drave. Danas broji oko 7 000 stanovnika (oko 10 000 s prigradskim naseljima), a prostire se na 154 km2. Unatoč malenom broju stanovnika, Donji Miholjac dobio je status grada zbog svoje povijesti, a ona seže čak u daleko 11. st., odnosno 2. st. Već je u 2. st. Ptolomej na svojoj karti zabilježio mjesto na ovom području koje je nosilo ime Mariniana, a iz 11. st. imamo prvi pisani dokument koji govori o Donjem Miholjcu - listinu sa Sabora u Albaregiji iz 1057. god. - koja govori o gradnji crkve "na čast Sv. Mihaela". Upravo oko te crkve postupno se razvilo naselje pod imenom Sveti Mihael, koje se kroz povijest razvilo u gradić imenom Donji Miholjac.

Kod Donjeg Miholjca nalazi se granični prijelaz s Republikom Mađarskom, koji je u određenim vremenskim razdobljima bio i jedan od najkorištenijih prijelaza prema Republici Mađarskoj (iz brojnih razloga). Donji Miholjac poznat je i po "Miholjačkom sijelu", tradicionalnoj manifestaciji slavonskih običaja i narodnih nošnji (poput "Đakovačkih vezova" i "Vinkovačkih jeseni") koju pohodi veliki broj sudionika i posjetitelja iz svih dijelova naše domovine, ali i stranih zemalja poput Mađarske, Češke, Poljske, Njemačke, Austrije, itd.

U gradu djeluju brojne udruge, što vladine, što nevladine, a neke od njih su: Klub mladih, Radio klub "Nikola Tesla", likovna udruga "LIKROB", udruga mladih "Migra", KUD "Matija Gubec", itd.

Zbog svog prirodnog položaja, Donji Miholjac je prigodno mjesto za poljoprivredu, stočarstvo, ribnjačarstvo, lov i ribolov. No, u suvremeno doba, Miholjac se razvija i industrijski te hvata korak s drugim gradovima u Hrvatskoj.

Sportski život u Donjem Miholjcu iznimno je bogat. Nogometni klub "Jedinstvo" do 1997. godine bio je drugoligaš (2. HNL). Prvi teniski klub na ovim prostorima osnovan je u Donjem Miholjcu. Tu su i rukometaši, košarkaši te kuglaši, koji su također imali zapažene uspjehe. Nikako se ne smiju zaboraviti ni šahisti iz Donjeg Miholjac koji su ove godine podarili juniorske državne prvake. Također, prisutni su i brojni drugi sportovi i klubovi...

Godine 2007. Donji Miholjac je proslavio 950. godišnjicu svog postojanja te 950. godišnjicu postojanja crkve "Sv. Mihaela". Ova velika obljetnica obilježena je brojnim događajima i manifestacijama, a jedna od njih bila je i naša konvencija, za koju vjerujemo da je dostojno uveličala rođendan našeg grada!