Star trek filmovi

Star Trek VII: Generations

Premijera: 18.11.1994.
Izdavač: Paramount Pictures
Režiser: David Carson
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga, Ronald D. Moore
Glazba: Dennis McCarthy
Glavni glumci: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, Levar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis
Sporedni glumci: Malcom McDowell, William Shatner, Walter Koenig, Whoopi Goldberg, Alan Ruck
Zarada: prvi tjedan - 23.116.394 $
ukupno - 120.000.000 $
Recenzent: Luka Balković

 

Sadržaj: Godine 2293. pri pokusnom letu Enterprisea B, Excelsior klase, pri kojem sudjeluju kapetan Kirk, Scotty i Chekov, a kapetan Enterprisea B je John Harriman, brod prima poziv u pomoć. Kao najbliži brod, makar nema svu opremu, kreće spasiti dva broda koja su zatočena u nekoj energetskoj vrpci. Ekipa spašava jedan dio članova jednog broda, među kojima su Guinan i dr. Soran, dok je drugi brod uništen, a Enterprise postaje zatočen u vrpci. Kirk pokušava pomoću deflektora s 15. palube spasiti Enterprise B od uništenja, to uspijeva, ali on nestaje, te se smatra mrtvim. 78 godina nakon toga događaja, na Enterpriseu D pod komandom kapetana Picarda, Worfa unapređuju u natporučnika, a u tom trenutku primaju poziv u pomoć sa stanice Armagose. Tamo pronalaze dr. Sorana i mrtvog Romulanca, koji eksperimentiraju u stvaranju novog oružja. La Forge i Data, kojem su tek ukljucili čip za emocije, se vraćaju na stanicu radi istrage, ali ondje pronalaze dr. Sorana koji je pobjegao s Enterpisea i koji se ne namjerava tamo vratiti. La Forgea dr. Soran uzima za taoca, dok je Data prestrašen, te ga spašavaju Worf i Riker. Soran se s La Forgeom teleportira na Bird of Pray, klingonski brod, sestara Duras.
Kapetan Picard saznaje da je dr. Soran jedan od preživjelih s broda koje je spasio Enterprise B, a od Guinan saznaje da se Soran želi vratiti u Nexus. Nexus je bezvremenska anomalija, koja je uništila dva broda čije je preživjele spasio Enterprise B i koja je prouzročila smrt kapetana Kirka.
Kapetan Picard saznaje da Soran uništava zvijezde kako bi pomaknuo Nexus i vratio se ondje, te Enterprise D kreće prema Veridianu III, gdje se nalazi Soran. Enterprise D dolazi u sistem Veridian, gdje Soran pokušava lansirati sondu u sunce da ga uništi i pomakne Nexus k Veridianu, no tamo Enterprisea dočekuje Bird of Pray. Picard traži od sestara Duras da se on zamjeni za La Forgea. Nakon teleportacije, Picard dolazi na Veridian III, gdje pokušava spriječiti Sorana u nakani uništenja zvijezde. La Foregu je Soran prilagodio vizir te sestre Duras dobivaju frekvenciju štitova Enteprisea, po kojem počnu pucat. No Bird of Pray ima manu te ju Enterprise uništava. No Enterprise je pred izbojem warp jezgre, te Rikard naređuje odvajanje tanjura od warp jezgre, no jezgra eksplodira te odbacuje Enterprise na Veridian III, gdje pada. U tom trenutku eksplodira zvijezda te nexus mjenja smjer, te premješta Sorana i Picarda ondje. U viziji Picard saznaje od Guinan da se u Nexusu može vratit u natrag, te ondje pronalazi Kirka živoga, nagovara ga da spriječe Sorana u njegovoj nakani. Picard i Kirk se vraćaju na Veridian III i spriječe Sorana u nakani, ali pri tome Kirk pogiba, a Enterprise D je onesposobljen, ali posada je preživjela.

Kometar: Ovaj film pokušava spojiti dvije generacije Enterprisea, što im je djelomično i uspjelo. Nekima je film grozan, zbog smrti Kirka ili uništenja Enterprisea D, dok je drugima prosječno dobar.