Star trek filmovi

Star Trek VIII: First contact

Premijera: 22.11.1996.
Izdavač: Paramount Pictures
Režiser: Jonathan Frakes
Scenaristi: Rick Berman, Brannon Braga, Ronald D. Moore
Glazba: Jerry Goldsmith
Glavni glumci: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, Levar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis
Sporedni glumci: Robert Picardo, James Cromwell, Alice Woodard, Alice Krige
Zarada: prvi tjedan - 30.716.131 $
ukupno - 150.000.000 $
Recenzent: Luka Balković

Ukratko: Šest godina nakon prvog sukoba s Borgom, Borg se vraća da uništi Zemlju jednom zauvijek.

Sadržaj: Prošlo je šest godina kako je Jean Luc Picard spašen od Borga, močnog neprijatelja kojem je cilj potpuno savršenstvo, a do kojeg dolazi asimilirajući sve pred sobom. Godina je 2373. Federaciju ponovno napada Borg. Picarda admiral Hayes obavještava kako je jedna federacijska stanica okrila borgovsku kocku koja ide prema Zemlji te mu naređuje da Enterprise E patrolira Neutralnom zonom da ne bi Romulanci iskoristili priliku za napad. Zapravo admiral ne vjeruje Picardu zbog njegove povezanosti s Borgom u prošlosti. Uskoro dolazi vijest da su brodovi Zvjezdane flote presreli kocku. Picard nakon što je čuo komunikaciju između flote i shvativši da Flota gubi, odluči prekršiti zapovjed i krenuti prema Zemlji kako bi pomogao u bitci. Nakon dolaska Enterprisea, Picard odluči teleportirati posadu oštećenog Defianta na Enterprise te dobiva gosta, Worfa, koji im se pridružuje na mostu.
Nakon što su čuli da je uništen admiralski brod, Picard preuzima zapovjedištvo nad flotom i naređuje da se puca na određene kooridante kocke. Kocka je uništena, ali u zadnji čas iz nje izlazi manja kugla koja otvara vremenski vrtlog. Enterprise kreće u potjeru vidjevši da Borg planira asimilirati Zemlju u prošlosti. Nakon izlaska iz vrtloga, Enterprise vidi da kugla bombardira Zemlju, točnije raketni kompleks u Montanu. Data govori kako je datum 04. travnja 2063., samo dan prije Prvog kontakta ljudi s izvanzemaljcima (Vulkancima). Picard naređuje Worfu da ispali kvantna torpeda te Enterprise uništava kuglu. Znajući da je pogođeni dio Zemlje jako bitan za budućnost, Picard i spasilačka ekipa teleportiraju se kako bi pronašli Zeframa Cochranea, prvog čovjeka koji je letio brže od svjetlosti. Nažalost, ne pronalaze ga, ali pronalaze Phoenix - prvi warp brod i Cochranovu suradnicu Lily Sloane, koja je pomislila da su Picard i Data pripadnici terorista koji su došli oteti brod. Ona biva teleportirana na brod zbog izloženosti zračenju.
Na Enerpriseu se počnu događati čudne stvari, a u međuvremenu Picard počne osjećati prisutnost Borga te se vraća na Enterprise. Ubrzo se na Enterpriseu se počnu mijenjati klimatski uvjeti, nestajati ljudi, a nakon toga prekida se cjelokupna komunikacija sa strojarnicom, a Borg pokušava ući u glavno računalo. Data brzo zaključava pristup računalu. U međuvremenu Borg dolazi do bolnice, gdje se nalazi Lily s bolničkim osobljem. Beverly Crusher uključuje EMH kako bi dobili na vremenu bježeći s te palube. Lily uspije pobjeći i iskrada se u drugom smjeru, ne znajući gdje se nalazi.
Na Zemlji Riker pronalazi Troi i Cochrana kako piju. Na Enterpriseu, Worf, Data i Picard nailaze na Borga koji pruža veliki otpor. Dok se Data pokušao probiti u strojarnicu (centar kolektiva), Borg ga zarobljava. Picard nemoćan bježi kroz Jeffriesovu cijev da bi naletio na Lily. Ona mu uzme fazor te zaprijeti da će ga upotrijebiti ako joj ne pokaže izlaz van. Geordi pokazuje pomoću teleskopa brod Enterprise kako bi uvjerio Cochranea da on mora izvesti warp let sutra, kako bi privukao pažnju izvanzemaljaca, koji će potom s njim stupiti u prvi kontakt. Cochrane, pijan, pristaje.
Borgova kraljica se otkriva Dati, te mu aktivira čip s emocijama. Data kaže da ga nikako neće uspjeti potkupiti da im da pristup računalu. Međutim tad Kraljica počne stavljati pravu ljudsku kožu, tako da Data može osjećati dodir, nešto što je on smatrao nemogućim. Dok je Picard pokušao objasniti Lily što se promijenilo između njegovog i njezinog razdoblja, nalete na Borga. Pobjegnu u holodek gdje pokreću program. Koristeći automatsku pušku na jednom mjestu, Picard se riješi Borg radilica koje su ga napale. U jednoj otkrije odašiljač pomoću kojega sazna što Borg sprema dalje.
Cochrane ne može vjerovati kakva je on figura u budućnosti postao. Odluči pobjeći s mjesta lansiranja. Tada ga LaForge i Riker omame s fazorom te mu objašnjavaju da se let mora dogoditi. Picard se pridružuje ostatku preživjele posade, da bi krenuli u novu misiju izvan broda. Moraju spriječiti Borga da kontaktira Borg kolektiv u ovom stoljeću, koristeći modificirani deflektor. Picard, Worf i poručnik Hawk odlaze izvan broda te susreću nekoliko radilica koje modificiraju deflektor. Dok su pokušali odspojiti deflektor, napadne ih nekoliko radilica. Worf je ranjen u sukobu, a poručnik Hawk asimiliran. Radilice napadnu Picarda, međutim Worf dolazi te ga spašava. Dok je deflektor plutao u svemiru odvojen od broda, Worf odluči dovršiti posao te zapuca na deflektor te ga uništava.
Picard pokušava napraviti sve kako bi spasio Enterprise od Borga. Lily mu pokušava dokazati da je neizbježno ili asimiliranje Enterprisea ili uništenje. Picard se ne slaže, ali uz Lilyno nagovaranje i dokazivanje shvaća da su to jedine mogućnosti. Picard pokreće samouništenje broda i evakuaciju preostale posade. Prilikom odlaska s mosta, Picard čuje Datin glas te ostaje na Enterpriseu kako bi spasio Datu. Na Zemlji se za to vrijeme odvijaju zadnje pripreme te kad je konačno gotovo, brod se lansira u orbitu uz zvukove Cochraneove omiljene rock glazbe. Picard odlazi u strojarnicu gdje nudi sebe u zamjenu za Datu. Međutim, Data odbija otići. Borg kraljica mu naredi da isključi sekvencu za samouništenje te da joj da kompletan pristup računalu, on to napravi. Kraljica kaže da ne treba Picarda više.
U Zemljinoj orbiti se Cochrane priprema za odlazak u warp, no presreće ih Enterprise. Riker ga ohrabruje da su oni tu samo da vide odlazak. Data, na Kraljičinu zapovijed, lansira kvantna torpeda prema Phoenixu da ga uništi. No, nakon što torpeda promaše brod, Data odlazi do warp jezgre te počne ispuštati plazmu. Picard se uspije popeti na warp jezgru da izbjegne plazmu, no Kraljica se popne za njim. Međutim, tad iz plazme izviri Datina ruka koja povuče Kraljicu prema dolje. Picard isprazni strojarnicu od plazme, te pronalazi Datu i kraljičin metalni kostur.
Phoenix odlazi u warp te nakon nekoliko minuta izlazi iz njega. Kasnije tog dana na Zemlju se spusti vulkanski brod, a Cochrane izađe pred njih. LaForge kaže da je uspio rekonstruirati podatke koje je sfera koristila za stvaranje vremenskog vrtloga te da se mogu vratiti u svoje vrijeme. Picard naredi Dati da usmjeri brod prema vrtlogu. Uz zvukove Cochraneove omiljene rock glazbe, Lily gleda kako Enterprise odlazi u vrtlog.